راه های تشخیص مرجع تقلید أعلم عبارتند از:
1-این که انسان (شخصی که می خواهد تقلید کند) خودش اهل علم و خبره باشد و بتواند شخصا أعلم را تشخیص بدهد.
2-دو نفر عالم عادل که می توانند مجتهد أعلم را تشخیص بدهند، أعلم بودن کسی را تصدیق کنند،
 به شرط اینکه دو نفر عالم عادل دیگر، با گفته ی آنان مخالفت نکنند.
3-عده ای از اهل علم که می توانند مجتهد أعلم را تشخیص دهند، و از گفته ی آنان اطمینان پیدا می شود،
 أعلم بودن کسی را تصدیق کنند.
--------------------
- راه اول که برای همگان ممکن نیست. زیرا همه مردم در علم دین متخصص و خبره نیستند تا شخصا و رأسا بتوانند أعلم علما را تشخیص دهند.
- راه دوم هم، تحقق آن بسیار سخت هست. زیرا در این زمان به واسطه تعدد مجتهدین و معروفیت انها، و همچنین تعدد اهل علم و خبره، نظرات نیز متعدد و گوناگون هست.
- پس تقریبا فقط راه سوم باقی می ماند و آن اینکه: جمعی از اهل علم و خبره که می توانند اعلم را تشخیص دهند، و از گفته ی آنها اطمینان حاصل می شود،
 اعلم بودن فرد یا افرادی را تعیین کنند.

        به نام خدا و سلام بر شما
اینکه واقعا أعلم از علما چه کسی هست، کسی جز خداوند متعال به آن آگاه نیست.
پس وظیفه ما که میخواهیم تقلید کنیم، چیست؟
مگر این نیست که لازمه از مجتهد أعلم تقلید کنیم؟
پاسخ این هست که: بله. ولی نه أعلم یقینی، بلکه کسی که بین دیگر علما و مجتهدان، محتمل الأعلمیت هست، برای مقصود ما کافیست. (یعنی کسی که احتمال بیشتری می دهیم أعلم باشد.)

حالا این محتمل الأعلمیت رو از کجا بشناسیم؟
از این به بعد هر کجا از «أعلم» نام برده شد، منظور «محتمل الأعلمیت» هست.)


راه های تشخیص مرجع تقلید أعلم عبارتند از:
این که انسان (شخصی که می خواهد تقلید کند) خودش اهل علم و خبره باشد و بتواند شخصا أعلم را تشخیص بدهد.
دو نفر عالم عادل که می توانند مجتهد أعلم را تشخیص بدهند، أعلم بودن کسی را تصدیق کنند، به شرط اینکه دو نفر عالم عادل دیگر، با گفته ی آنان مخالفت نکنند.
عده ای از اهل علم که می توانند مجتهد أعلم را تشخیص دهند، و از گفته ی آنان اطمینان پیدا می شود، أعلم بودن کسی را تصدیق کنند.

--------------------

- راه اول که برای همگان ممکن نیست. زیرا همه مردم در علم دین متخصص و خبره نیستند تا شخصا و رأسا بتوانند أعلم علما را تشخیص دهند.

- راه دوم هم، تحقق آن بسیار سخت هست. زیرا در این زمان به واسطه تعدد مجتهدین و معروفیت انها، و همچنین تعدد اهل علم و خبره، نظرات نیز متعدد و گوناگون هست.

- پس تقریبا فقط راه سوم باقی می ماند و آن اینکه: جمعی از اهل علم و خبره که می توانند اعلم را تشخیص دهند، و از گفته ی انها اطمینان حاصل می شود، اعلم بودن فرد یا افرادی را تعیین کنند.

--------------------

جامعه مدرسین حوزه علمیه قم که متشکل از نخبگان و عالمان تراز اول هستند، به عنوان اهل علمی که می توانند مجتهد أعلم را تشخیص دهند، جهت سهولت کار مردم در تشخیص مرجع تقلید أعلم، معمولا در این رابطه نظر خودشان را اعلام کرده اند.

--------------------

بعد از ارتحال آیت الله العظمی مرحوم آقای خوئی (ره)، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در تاریخ 28/05/1371 بیانیه ای بدین شرح صادر کرد:


بسم الله الرحمن الرحیم‏

«اگر آنان‌ (فرزندان‌ انقلابی) جذب‌ حضرات‌ آقایان‌ جامعه‌ محترم‌ مدرسین‌ نشوند در آینده‌ گرفتار کسانی‌ خواهند شد که‌ مروج‌ اسلام‌ آمریکائیند.» (امام‌ خمینی‌ «قده‌»)

با اظهار تأسف‌ و تأثر از ضایعه‌ اسفناک‌ ارتحال‌ حضرت‌ آیت‌ الله العظمی‌ خویی‌ "قدس‌ سره‌" پیرو سؤالات‌ مکرری‌ که‌ در مورد رجوع‌ به‌ مرجع‌ تقلید از اعضاء جامعة‌ مدرسین‌ و دفتر کسب‌ تکلیف‌ می‌کردند جامعه‌ مدرسین‌ تشکیل‌ جلسه‌ داد و پس‌ از بحث‌ و مشورت‌ بدانجا رسید که‌ با وجود آیت‌ الله العظمی‌ گلپایگانی‌ و حضرت‌ آیت‌ الله العظمی‌ اراکی‌ "مد ظلهما" رجوع‌ به‌ یکی‌ از این‌ دو بزرگوار تعین‌ دارد. البته‌ نظر اکثریت‌ جامعه‌ بر تعیین‌ حضرت‌ آیت‌ الله العظمی‌ گلپایگانی‌ "مد ظله‌" است‌. در عین‌ حال‌ چند نفر هم‌ به‌ تخییر بین‌ این‌ دو بزرگوار قائل‌ هستند.

جامعة‌ مدرسین‌ حوزة‌ علمیة‌ قم‌
ابراهیم‌ امینی‌
 
بعد از ارتحال آیت الله العظمی مرحوم آقای حاج‌ سید محمد رضا گلپایگانی (ره)، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در تاریخ 19/09/1372 بیانیه ای بدین شرح صادر کرد:

بسم الله الرحمن الرحیم‏

با کمال‌ تأسف‌ و تأثر شدید از ضایعة‌ اسفناک‌ ارتحال‌ ملکوتی‌ حضرت‌ آیت‌الله‌ العظمی‌ آقای‌ حاج‌ سید محمدرضا گلپایگانی‌ ـ رضوان‌ الله‌ تعالی‌ علیه‌ ـ و با توجه‌ به‌ سؤالات‌ مکرری‌ که‌ در رابطه‌ با مرجعیت‌ تقلید شیعیان‌ از اعضاء و دفتر جامعه‌ مدرسین‌ بعمل‌ آمد، به‌ اطلاع‌ عموم‌ شیعیان‌ ایران‌ و جهان‌ می‌رساند، پیرو اطلاعیة‌ قبلی‌ جامعه‌ مدرسین‌ که‌ پس‌ از ارتحال‌ حضرت‌ آیت‌الله‌ العظمی‌ آقای‌ خویی‌ ـ قدس‌ سره‌ ـ اعلام‌ گردید که‌ مرجعیت‌ تقلید از آیات‌ عظام‌ حضرات‌ آقایان‌ گلپایگانی‌ و اراکی‌ خارج‌ نیست‌.

اینک‌ در فقدان‌ حضرت‌ آیت‌الله‌ العظمی‌ گلپایگانی‌ ـ قدس‌ سره‌ الشریف‌ ـ مرجعیت‌ در حضرت‌ آیة‌الله‌ العظمی‌ آقای‌ حاج‌ شیخ‌ محمدعلی‌ اراکی‌ ـ مدظله‌ العالی‌ ـ متعین‌ است‌.

توفیق‌ معظم‌ له‌ را در ظل‌ عنایات‌ خاصه‌ بقیة‌الله‌ الاعظم‌ ارواحنا فداه‌ در خدمت‌ به‌ نظام‌ پر برکت‌ جمهوری‌ اسلامی‌، از حضرت‌ حق‌ متعال‌ خواستاریم‌.

جامعه‌ مدرسین‌ حوزه‌ علمیه‌ قم‌
ابراهیم‌ امینی
25 جمادی‌ الثانی‌ 1414 ـ 19 آذرماه‌ 1372
 
بعد از ارتحال آیت الله العظمی مرحوم آیت الله اراکی (ره)، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در تاریخ 11/09/1373 بیانیه ای بدین شرح صادر کرد:

بسم الله الرحمن الرحیم‏

موضوع‌ مرجعیت‌ از اعظم‌ مسائلی‌ است‌ که‌ نمی‌تواند از مصالح‌ مسلمین‌ و استقلال‌ و عظمت‌ آنان‌ جدا و منفک‌ باشد و یا بدون‌ توجه‌ به‌ دسیسه‌ها و توطئه‌های‌ کفر و استکبار بر ضد اسلام‌ مورد بررسی‌ و امعان‌ نظر قرار گیرد.

لذا جامعه‌ مدرسین‌ حوزه‌ علمیه‌ قم‌ در جلسات‌ متعدد این‌ موضوع‌ را مورد بحث‌ و تبادل‌ نظر قرار داد تا اینکه‌ در جلسه‌ مورخ‌ جمعه‌ 11/9/73 به‌ این‌ نتیجه‌ رسید که‌ حضرات‌ آیات‌ آقایانی‌ که‌ ذیلاً نامشان‌ یاد می‌شود واجد شرایط‌ مرجعیت‌ می‌باشند و تقلید از هر کدام‌ آنان‌ جایز است‌. والله‌ العالم‌.

1ـ حضرت‌ آیت‌الله‌ حاج‌ شیخ‌ محمد فاضل‌ لنکرانی‌
2ـ حضرت‌ آیت‌الله‌ حاج‌ شیخ‌ محمد تقی‌ بهجت‌
3ـ حضرت‌ آیت‌الله‌ حاج‌ سیدعلی‌ خامنه‌ای‌ (مقام‌ معظم‌ رهبری‌)
4ـ حضرت‌ آیت‌الله‌ حاج‌ شیخ‌ حسین‌ وحید خراسانی‌
5ـ حضرت‌ آیت‌الله‌ حاج‌ شیخ‌ جواد تبریزی‌
6ـ حضرت‌ آیت‌الله‌ حاج‌ سید موسی‌ شبیری‌ زنجانی‌
7ـ حضرت‌ آیت‌الله‌ حاج‌ شیخ‌ ناصر مکارم‌ شیرازی‌

دامت‌ برکاتهم‌.

جامعه مدرسین حوزه علیمه قم
 
البته در حال حاضر پس از ارتحال تنی چند از این بزرگواران، آخرین مطلب جامعه مدرسین، به شرح زیر می باشد:
مراجع مورد تائید جامعه مدرسین حوزه علمیه قم   
سوال : مراجع مورد تائید جامعه مدرسین حوزه علمیه قم کدامند؟
پاسخ: 
بسم الله الرحمن الرحیم‏
حضرات‌ آیات‌ آقایانی‌ که‌ ذیلاً نامشان‌ یاد می‌شود واجد شرایط‌ مرجعیت‌ می‌باشند و تقلید از هر کدام‌ آنان‌ جایز است‌. والله‌ العالم‌.

1ـ حضرت‌ آیت‌الله‌ حاج‌ سیدعلی‌ خامنه‌ای‌ (مقام‌ معظم‌ رهبری‌)
2ـ حضرت‌ آیت‌الله‌ حاج‌ شیخ‌ حسین‌ وحید خراسانی‌
3ـ حضرت‌ آیت‌الله‌ حاج‌ سید موسی‌ شبیری‌ زنجانی‌
4ـ حضرت‌ آیت‌الله‌ حاج‌ شیخ‌ ناصر مکارم‌ شیرازی‌
5- حضرت آیت الله لطف الله صافی گلپایگانی
6- حضرت آیت الله علی سیستانی
دامت‌ برکاتهم‌.

جامعه مدرسین حوزه علیمه قم
 


 
(که نام آیت الله علی سیستانی و آیت الله لطف الله صافی گلپایگانی (حفظهما الله) نیز اضافه شده است
حال ممکن است سوالی پیش بیاید:
آیا مراجع تقلید معرفی شده از سوی جامعه مدرسین از نظر تقلید مساوی هستند؟ و تحقیق درباره آنان لازم نیست؟
پاسخ:
بسم الله الرحمن الرحیم
مراجع تقلید معرفی شده از سوی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم همه جایز التقلید هستند و تشخیص أعلمیت به عهده خود مکلف می باشد از نظر این جامعه تقلید از همه آقایان مذکور جایز است.
جامعه مدرسین حوزه علمیه قم
 .
            سیدعباس سیدمحمدی:
به نظر می رسد حتی اگر وجوب تقلید از اعلم مورد اتفاق تمام فقها باشد، به هر حال واجب بودن تقلید از اعلم، امری تقلیدی نیست.
منبع با کمی ویرایش: http://seyyedmohammadi.blogfa.com/post-540.aspx

البته باید توجه داشت که ترتیب اسامی آیات عظام مذکور به ترتیب میزان رای ایشان در جلسات جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بوده .به این معنا که افرادی که رای بالاتری برای تصدی این امر مهم آورده اند در نفرات اول و به همین ترتیب تا نفر آخر قرار گرفته اند؟؟؟؟؟؟